Després de la visualització del vídeo Roda la mola. Un documental sobre l'escola en valencià cal destacar algunes coses importants que he cregut convenients tractar en aquesta entrada.
Aquest documental parla sobre l'escola en valencià fa uns anys. El que aquests professors que apareixen en ell volen transmetre a les persones és la il·lusió i constància que ells mateixos demostren en el seu dia a dia en l'aprenentatge del valencià, alguna cosa que ara s'ha perdut.
Aquest grup de mestres ha aconseguit grans progressos quant a la normalització d'escolarització en valencià, alguna cosa que abans era impensable, ja que no era ben vist que els pares i mares escolaritzaren als seus fills en la línia valenciana. A més, només s'oferien un 25% de places en valencià, de fet en les administracions educatives quan alguna família volia inscriure al seu fill en línia valenciana se'ls reconduïa perquè no ho feren, a causa de la falta de places disponibles.
Açò va comportar nombrosos problemes i com sempre els que ixen pitjor parats són els xiquets i les xiquetes quant a la seua educació. Si a açò li vam sumar les nombroses protestes no solament de pares i mares en contra de l'ensenyament en valencià sorgeix la necessitat de la trobada d'escoles valencianes com a reivindicació a la resta de la societat dels valors positius que té el valencià. En elles es reuneixen tots aquells col·legis que compten amb la línia valenciana com a motiu reivindicatiu.
En els anys 80 s'aconsegueix la incorporació del valencià com a llengua d'aprenentatge, a causa de la necessitat de l'ensenyament en valencià per a aprendre a llegir i escriure en la llengua materna de cadascun dels alumnes i alumnes valencianoparlants. Es va aconseguir el canvi de metodologia en l'escola, la renovació pedagògica on els xiquets i les xiquetes passen a ser els protagonistes i es comença a treballar per projectes, és a dir, a partir dels interessos dels alumnes i alumnes.
Gràcies a tot açò avui dia el valencià no és una llengua morta, encara, i podem seguir gaudint d'ella i de tot el que comporta seguir aprenent i formant-nos com a persones.
A més en la part de a baix del vídeo podem veure el següent comentari:
"Com una mola que gira poc a poc però sense descans, molta gent treballa al País Valencià per construir una escola valenciana i de qualitat. I és que aprendre en valencià no és simplement anar a l'escola. Després de més de vint-i-cinc anys de la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià, l'escolarització en la llengua pròpia del país representa només el vint-i-cinc per cent del total. Cada dia més mares i pares volen escolaritzar als seus fills en valencià, però l'oferta de places no està a l'alçada de la demanda. Un fet que mostra la falta de normalització del valencià a l'escola, i a la societat valenciana.
Des de l'escola ha sorgit un moviment cívic característic. Cada any milers de persones ixen al carrer durant les Trobades d'Escoles en Valencià per reivindicar el dret a tindre una educació en valencià i de qualitat. Cada any les diferents Escoles d'Estiu valencianes treballen per una renovació pedagògica. Cada setmana xicotets grups de mestres treballen fora d'hores a les aules per compartir experiències i formació. Després de tants anys i tantes traves, mestres i pares continuen lluitant per la normalització del valencià a l'escola i per prestigiar-lo al carrer.
L'escola en valencià va començar sent una lluita, i hui en dia encara ho és.
Roda la mola vol mostrar aquest món d'il·lusió i lluita que envolta l'escola en valencià de la mà d'aquelles persones que el fan possible."
No hay comentarios:
Publicar un comentario